Vandra med (bära på) småbarn

Vandra med småbarn – Bärselen är din bästa vän

Vi har ganska begränsad erfarenhet av att vandra med barn, men några turer har det blivit. Förutom kortare vandringsturer i närområdet har vi varit i Härjedalen, Norge samt tre nationalparker i USA (Zion National Park, Bryce Canyon och Grand Canyon). Det är en form av resande som jag varmt rekommenderar om man gillar naturen och lite fysisk aktivitet på semestern. Få saker gör mig så rofylld i själen som en dag ute på fjället med de vackra vyerna, den klara luften och tystnaden.

img_4451
En kort vandringsled, så kallad Guldtur, i Ljusnedal, strax utanför Funäsdalen i Härjedalen 2013. 

Vi har hittills aldrig tältat med barnen, det skulle ju innebära lite mer packning och förberedelser. Det blir säkert tältsemester i framtiden dock. Framförallt gick vi mycket långpromenader med hund och bebis när äldsta sonen var nyfödd till cirka två år. En viktig för att inte säga avgörande aspekt av vandring med småbarn är så klart transporten av dem. Barnvagn är inget bra alternativ på de flesta längre vandringar utan det är sjal, sele eller bärstol som gäller. Dessa funkar från att barnet är i princip nyfött eller några veckor (i alla fall sjalen) tills de väger runt 20 kilo om man orkar det (det är maxvikten på vår bärsele) men vid det laget går de förmodligen hellre själva. Vår äldsta son är fyra år nu och väger 18 kilo, men det finns inte på kartan att vi skulle bära honom i selen längre 🙂

När vi var i USA hade vi inte med oss någon bärsele men vi hyrde en bärstol av märket Vaude när vi var i Springdale, strax innan Zion National Park. Den använde vi under tre dagar i Zion, Bryce och Grand Canyons nationalparker med sonen som då var nästan tre år. För det mesta var han nöjd, men han ville ta många pauser och kliva ur och gå själv och upptäcka saker. Oftast sov han i bärstolen, vilket är bra men hade ibland effekten att nattsömnen blev lite kortare.

barstol_bryce
Bryce Canyon 2015, där vi vandrade omkring en hel dag med sonen på ryggen. Fantastiskt fin nationalpark. 

Bära barn – världens bästa grej

Redan från första dagen vi kom hem från BB började vi med bärsjal med äldsta sonen. Jag har inte nördat in mig på området så jag kan inga märken eller sorter, men den vi lånade var en lång, stretchig variant som gick att knyta på massa olika sätt. För att få den där viktiga kroppskontakten, särskilt för sambon som inte fick den i samband med amning som jag fick, var bärsjalen ett ypperligt hjälpmedel i början. Mysigt och varmt för bebisen och du får händerna fria.

Efter några månader och framförallt när vi var i Thailand, blev bärsjalen utbytt mot en BabyBjörn. Den användes dagligen under resan och var oumbärlig vid t ex flygbyten när båda händerna behövdes. Dessutom var det det effektivaste sättet att få sonen att somna, gå omkring med honom i selen. Ett tag trodde jag att vi skulle nöta upp en ring på golvet i huset vi hyrde i Thailand, så många cirklar som man gick där för att få honom att somna mitt på dagen när promenader utomhus var otänkbara på grund av värmen och solen.

När vi kom hem från Thailand hade han hunnit bli 6,5 månader och var för tung för den ganska oergonomiska BabyBjörnen. Nu var det dags att uppgradera. Vi köpte en bärsele av märket Pognae som vi läst positiva omdömen om. Den är relativt lik en ErgoBaby tror jag – men återigen så är jag inte särskilt inläst på märken och funktioner. Pognaen har ett stabilt midjebälte och en lucka som går att fälla upp för att skydda barnets huvud när hen ska sova, eller som solskydd. Det visade sig vara ett klockrent köp och vi använde den flitigt från att han var 6-7 månader till cirka två år. Sedan ärvdes den av kusiner och har nu åter kommit i vår ägo när andra sonen är född och används lika mycket om inte ännu mer. Så jag kan vittna om att den är otroligt slitstark också, såhär fyra år och tre barn senare är den fortfarande fullt funktionsduglig om än lite solblekt.

Vi var sugna på lite längre vandringar och tyckte att en bärstol med ryggsäck och regnskydd vore smidigt. Vi köpte en MacPac. Tyvärr kände jag ganska kort efter inköpet att den inte riktigt var anpassad för min ringa storlek, den satt bättre på sambon. Men den har hängt med på ett antal längre skogspromenader och några fjällturer. Den är utrustad med avtagbart soltak, myggnät, ett mindre regnskydd för lätta stänk samt ett större överdrag vid riktiga skurar. Det faktum att barnet sitter i en slags stol gör att det blir väldigt bekvämt och han kunde sova långa stunder i den även när den stod på marken. Då surrade vi fast den i ett träd för att den inte skulle välta. Sedan finns det ett ganska generöst lastutrymme bakom och under barnet. En kanonbra bärstol, men kanske inte för dig som är lite kortare och mindre. Denna stol fick följa med oss i Funäsdalen och i Norge. Jag bar korta sträckor men fick ont i ryggen efter en stund, då avlastningsbältet som ska sitta över höfterna inte riktigt fungerade på mig hur vi än justerade inställningarna.

barstol_norge.JPG
En glad bebis i sin bärstol i Norge 2013

Sammanfattningsvis om att vandra med barn och framförallt att bära på dem, eftersom det är vad vi hittills har provat på, kan jag bara säga: gör det! Ett fantastiskt sätt att resa på eftersom det är enkelt och smidigt, du har händerna fria, barnet kommer nära din kropp och du har bra koll på dem. Du får lite extra vikt att bära på vilket ger lite mer träning, om bärhjälpmedlet sitter rätt och är ergonomiskt vill säga. Vandringsresor är ett fridfullt, billigt och miljövänligt sätt att resa på. Det är enkelt att hitta vackra ställen att vandra på, jag kan lova att det finns fina leder inom ett bekvämt reseavstånd från dig var du än bor. Dessutom på i stort sett alla platser i världen går det att hitta fina platser att upptäcka till fots.

Vissa barn kanske inte gillar att bli burna på det sättet, men det är nog i vissa fall en vanesak. Vi började som sagt från dag ett med båda barnen och hittills har det funkar även med son nummer två som nu är sex månader. Han sover i selen på någon av oss varje dag, kortare eller längre stunder.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s