Halvtid i Bryssel och stadsbesök

Nu har vi bott i Bryssel i ganska så exakt fem månader, det vill säga halva tiden har gått och halva tiden återstår. Det mesta rullar på och det känns som att vi har hamnat i en vardag här som fungerar för alla. Även om det är lite kämpigt för sonen med förskolan fortfarande. Vi vet inte riktigt hur mycket franska han kan, eftersom vi inte själva pratar det. Han har fått kompisar och verkar vara omtyckt i klassen. Men han säger ibland själv att han inte vill gå dit och att han hellre skulle vilja vara hemma. Jag var dock lite sådan själv också som liten så jag misstänker att det är en allmän hållning till att behöva umgås med människor man inte valt själv hela dagarna, kontra att vara hemma i lugn och ro.

Lugn och ro är väl annars det vägledande för vår tillvaro här. Det är skönt att sällan ha några helgplaner eller aktiviteter, vi är mest hemma eller strosar omkring i närområdet. Jag tror att vi i efterhand kommer minnas vistelsen i Bryssel som en period då vi fick mycket tid med varandra. Jag sökte inte det här jobbet som ett karriärsteg som många antar, utan för att få utlopp för min ständiga längtan efter nya upplevelser, platser och erfarenheter. Undrar om man någonsin lyckas stilla den där längtan eller om den är kvar hela livet. Det är en större filosofisk fråga som jag inte ska fördjupa mig i nu : )

Utifrån ett reseperspektiv är det väldigt fördelaktigt att bo i Bryssel, mitt i Europa på ett sätt, även om det inte ligger mitt i Europa rent geografiskt (tydligen är det byn Purnuskes i Litauen som gör det?). Under våra månader här har vi, mest jag på grund av jobbet, hunnit resa till inte mindre än sex andra länder och följande städer: Paris, London, Strasbourg, Maastricht, Göteborg förstås, Köpenhamn och nu senast en semestervecka på Mallorca. Det är enkelt att resa med tåg och flyg från Bryssel till andra städer i Europa. Så skönt att slippa byten, långa transfertider och resor för att ta sig till flygplatsen. Även i Göteborg är vi ju bortskämda med att bo bara en kvart från flygplatsen.

Här följer en liten snabblista på städerna jag har hunnit besöka so far:

1. Paris? Ärligt talat hann jag inte se så mycket, jag tog tåget dit för två möten varav det ena var i den vackra byggnaden där senaten huserar (det så kallade Luxemburg-palatset). Sedan hastade jag genom staden för ett andra möte, därefter direkt till en av tågstationerna för vidare resa till Strasbourg. Jag skulle gärna besöka Paris privat för att ha tid att strosa omkring mer, framåt våren kanske. Är dock lite avskräckt av att det sägs vara världens mest besökta stad (!) och misstänker att det blir rätt fullknökat på de bästa uteserveringarna en solig vårdag.

IMG_0401[1]
Senaten i Paris
2. Strasbourg. En väldigt fin stad, som är mindre och mer promenadvänlig än Bryssel. Staden har runt 560 000 invånare och kallas ibland ”Europas huvudstad” på grund av att bland annat europeiska parlamentet, Europarådet och Europadomstolen har sina säten här. Stadskärnan hann jag dessvärre inte besöka då jag hade möten på Europarådet och andra ställen i staden. Tågstationen är väldigt speciell, en gammal byggnad men som liksom ser ut att ha blivit slukad av en gigantisk larv gjord av glas… ?! Intressant. Fick intrycket av att Strasbourg är en välmående fransk stad med internationell befolkning, gamla anor och ändå en modern stadsbild med bra kollektivtrafik och promenad- och cykelvänliga stråk.

BC90B764-6270-48D4-BA13-D6EAAFD3417B.jpeg
Strasbourgs tågstation

3. Maastricht. Ett första intryck jag fick när jag klev av tåget i ett annat land var att alla tycktes prata bättre engelska än i Belgien. Med ”alla” menar jag de jag språkades vid med i affärer, på hotell etc. Många intygar att det stämmer och att Nederländerna satsar mer på engelskundervisning i skolorna än vad t ex delar av Belgien gör. Maastricht har en mysig liten stadskärna, en central promenadgata med butiker och restauranger, och staden ligger vackert vid floden. Tydligen är den en av Nederländernas äldsta städer, vilket syns på de gamla husen och trånga gränderna. Hög mysfaktor. Känns resvänligt och gulligt, men jag tror kanske inte man ska lägga en hel vecka på att vara där utan röra sig vidare mot Rotterdam och Amsterdam om man planerar en resa till Nederländerna.

4. London, kära London. En av städerna jag har besökt flest gånger i Europa förutom mina hemstäder. Det har varit studieresor, resor med familjen, shopping- och fest med kompisar, och nu med min femåring, bara vi två. Jättekul! Älskar London. Trevlig atmosfär, lätt att ta sig runt med tunnelbanan, massor att se och göra men ååååh så mycket folk när vi var där under sportlovsveckan, som nog är en internationell lovvecka för det kändes som att familjer och barn från typ hela världen var där samtidigt. Lite segt med köerna till alla besöksmål, jag hade mycket väl kunnat tänka mig att femåringen hade uppskattat Sea Life, något Shrek-upplevelseställe och kanske Madame Tussaud. Men det blev liksom inte att jag orkade kriga mig genom köer och slot-tider eller lägga en förmögenhet på alla biljetter, så vi strosade mest omkring. Huvudsyftet med resan var att besöka ”världens största Legobutik” vilket känns väl hajpat med tanke på att den var ungefär lika stor som en vanlig Ica Supermarket. Men, det var väldigt uppskattat hos femåringen och han fick såklart med sig en låda Lego hem. Så mysigt att ha en resa bara han och jag, äta fish & chips, gå längs med Themsen och så tågresan dit och hem, så smidigt.

5. Antwerpen, en av våra närmaste grannstäder här i Belgien fick sig också ett besök under mellandagarna. Antwerpen kändes likt Göteborg på mer än ett sätt, andrastaden i landet liksom. Lite råare, gråare, mindre och ja, mer Göteborg än Bryssel helt enkelt. Men helt okej för en dags besök. Får se om vi ger Antwerpen en till chans när vädret är lite bättre, för nu var vi inte superimponerade men som sagt, kan bero på att vi gick omkring och frös hela dagen i duggregnet…

8AFDE2D8-25A9-4EA2-944C-52323500FD8B.jpeg
Ett grått Antwerpen

6. Brygge. Den charmiga minivarianten av Bryssel kanske man kan säga. Otroligt pittoresk, gammal och sned med massa torg, kyrktorn och såklart även här, sååå mycket turister när vi var där veckan innan jul. Lite Gamla stan-varning där butikerna är proppfulla med souvenirer och mest skräp. Men helt klart värd ett besök, så vacker och lagom liten för att kunna täcka in hela staden på en dag utan att få ont i fötterna.

B5561423-E55B-415B-B27C-C3ABBBB1E4EA.jpeg
Mormor och äldsta sonen i Brygge

Det här var några av städerna i alla fall. Vi har många kvar att uppleva, och några resor har jag inte skrivit om, t ex Mallorca som vi precis kom hem ifrån. Det får bli nästa inlägg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s