Saker jag saknar och inte saknar

Jag och min sambo har flyttat fyra gånger sedan vi blev tillsammans för åtta år sedan. Innan dess hade jag redan hunnit flytta 14 gånger i mitt liv, så totalt 18 gånger om jag minns rätt. Varje flytt man gör brukar generera vissa insikter om vad man äger och varför, när man packar ner och upp saker i lådor som man knappt mindes att man ägde. Tidigare har jag inte reflekterat så mycket utan bara kånkat med lådorna till nästa förråd där de har fått stå tills det varit dags att flytta igen. Men de senaste gångerna, och inte minst nu innan vi flyttade till Bryssel, har vi dock rensat ganska rejält i förrådet och faktiskt gjort oss av med saker som vi inte behöver längre. Eftersom vi skulle hyra möblerat och inte ha något förråd, ingen parkering och väldigt litet kök, så ledde det till en del beslut om att lämna saker hemma. Det här är en liten sammanställning över de kanske viktigaste sakerna vi har varit utan nu i åtta månader, och hur det har varit.

Bil. Det har gått väldigt bra eftersom vi bor mitt i en storstad med bra kollektivtrafik. Enda gången jag saknat bil är när man velat dra iväg någonstans på helgen, lite spontant. En gång har vi lånat en bil för att köra till Brygge, och sambon hyrde bil en gång för en jobbresa till ett ställe som låg lite off allmänna kommunikationer. I stort sett har jag inte saknat bil alls, snarare har det varit skönt att slippa tänka på allt praktiskt som en bil innebär med skatt, försäkring, parkering, tvätt, däckbyten och service. När vi flyttar tillbaka till Sverige blir det dock bil igen, till och med varsin eftersom vi kommer bo långt ut på landet, fem kilometer från närmaste kollektivtrafik. Den ena är vår tidigare bil och sedan funderar vi på att privatleasa en, alternativt att sambon skaffar firmabil.

Mikrovågsugn. Oväntat nog saknar jag den ganska mycket. Minst två-tre gånger i veckan tänker jag på det. Det är framförallt (eller endast) när man vill värma matrester som jag känner att det hade sparat tid och disk.

Dammsugare. Vi valde att inte ta med dammsugaren av någon konstig anledning. Jag hoppades att det skulle ingå i den möblerade lägenheten, men icke. Men det har gått ganska bra och jag har fått jobba lite på min visserligen ganska milda renlighetsmani. Vi sopar golven ungefär en gång varannan vecka, det låter sjukt sällan men så är det ju alltid ganska smutsigt på golven också.. well well, det finns faktiskt viktigare saker i livet än ett rent golv, försöker jag tänka. Vi lånade dock vår grannes dammsugare en gång, måste säga att det framkallade stort välbehag hos mig att kunna få det riktigt rent en gång åtminstone! Kanske lyxar vi till det och lånar den en gång till innan vi flyttar hem, haha.

Cykel. Vi tog inte med våra vuxencyklar hit, bara äldsta sonens. Han har cyklat till och från förskolan varje dag så den har verkligen använts flitigt. Om jag haft min cykel här hade jag troligtvis cyklat till och från jobbet nästan varje dag, så lite synd är det att jag inte tog med den. Samtidigt så är det tillräckligt nära för att promenera till jobbet och jag hade nog sällan använt den på helgerna då vi ofta är ute hela familjen med barnvagn och allt. Dessutom är det ganska livsfarligt att cykla i Bryssel pga den täta biltrafiken, se tidigare inlägg.

EDIT: Kom på efter jag skrivit det här att jag missat en grej: osthyvel! Det fick vi inte med oss och det var väl lika bra det, för det är ett totalt okänt koncept här. Nästan all påläggsost säljs i skivor här, eller så är det olika former av färskost som gäller. Därför har vi inte en enda gång saknat osthyveln, haha.

Kontentan är väl att man klarar sig bättre än man tror utan de där vardagsbekvämligheterna. Vi bor ju också på fjärde våningen utan hiss och har barnvagn som vi måste ta med upp till andra våningen, vilket såklart är lite meckigt. Om vi hade valt lägenhet med denna erfarenhet hade vi nog tittat efter något på typ andra våningen max, hehe.

C3C9A07A-73C5-4916-BF3F-A1DF6F0F3248
Vårt fina trapphus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s